Ogłoszenie konkursu na najem pomieszczeń kuchni lub catering w ZSO nr 7 w Krakowie
1. INFORMACJE OGÓLNE
1.1. Zamawiający: Gmina Miejska Kraków reprezentowana przez Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 7 w Krakowie, 30-095 Kraków, ul. Złoty Róg 30, tel. 12 637 08 97, e-mail: zso7@mjo.krakow.pl
Organizator: Dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 7 w Krakowie, 30-095 Kraków, ul. Złoty Róg 30, tel. 12 637 08 97, e-mail: zso7@mjo.krakow.pl
1.2. Organizator ogłasza konkurs ofert na realizację zadania: Najem pomieszczeń kuchni i wyposażenia w celu prowadzenia stołówki szkolnej lub usługi przygotowania i dowożenia posiłków do szkoły w dni nauki szkolnej dla uczniów w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 7 w Krakowie w roku szkolnym 2024/2025
1.3. Informacje o konkursie zamieszczono na stronie BIP ZSO nr 7 w Krakowie
1.4. Przedmiotem najmu są pomieszczenia kuchni wraz z pomieszczeniami magazynowymi o pow. 60,77 m², które znajdują się budynku szkoły
1.5. Liczba uczniów uczęszczających do szkoły w roku szkolnym 2023/2024: 405
Docelowa grupa konsumentów to uczniowie, nauczyciele i pracownicy szkoły
1.6. Wysokość opłat z tytułu najmu pomieszczeń wyniesie kwotę czynszu najmu wg oferty + czynszu eksploatacyjnego w przewidywanej kwocie około 5000 zł / miesięcznie tj. opłaty wg wskazań liczników za prąd, gaz oraz ryczałtową kwotę za prąd, wodę, ścieki, CO oraz wywóz odpadów
2.TERMINY I MIEJSCE SKŁADANIA OFERT
2.1. Ofertę konkursową na realizację zadania wymienionego w pkt. 1.2 należy złożyć w formie pisemnej w zamkniętej kopercie z napisem: NAJEM POMIESZCZEŃ KUCHNI I WYPOSAŻENIA W CELU PROWADZENIA STOŁÓWKI SZKOLNEJ LUB USŁUGI PRZYGOTOWANIA i DOWOŻENIA POSIŁKÓW DO SZKOŁY W DNI NAUKI SZKOLNEJ w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 7 w Krakowie ” w terminie do 23 sierpnia 2024 r. do godz. 12.00 w sekretariacie Szkoły – decyduje data wpływu do sekretariatu
2.2. Otwarcie i wybór ofert nastąpi 26 sierpnia 2024 r. o godz. 13.00
Ogłoszenie wyników osobom zainteresowanym w sekretariacie Szkoły 27 sierpnia 2024 r. od godz. 12:00. Informacja zostanie umieszczona na stronie BIP ZSO nr 7 w Krakowie
2.4. Przed złożeniem oferty - w terminie uzgodnionym przez sekretariat Szkoły Oferent ma możliwość zapoznania się ze stanem technicznym kuchni i zaplecza
2.5. Konkurs uważa się za ważny, jeśli wpłynie przynajmniej jedna oferta spełniająca wymagania niniejszego konkursu
2.6. Wybrany w drodze konkursu Oferent będzie zobowiązany do podpisania w siedzibie Organizatora Konkursu Umowy Najmu lub Umowy dostawy gorących posiłków do szkoły
3.WARUNKI WYMAGANE OD OFERENTÓW
3.1. Oferta powinna zawierać gwarantowaną przez cały rok szkolny 2024/2025 stawkę za posiłki wyrażoną w kwocie brutto, z tym że każdy posiłek (zupa, II danie z kompotem) powinien być wyrażony, jako zestaw oraz oddzielnie, tj. cena za zupę, II danie z kompotem, z rozróżnieniem dla klas 1-3, 4-6, liceum, nauczycieli i pracowników szkoły
. Oferta powinna zawierać przedstawienie przykładowego jadłospisu na 14 dni z podaniem składników wagowych (g lub ml) Jadłospis powinien być zgodny z obowiązującymi przepisami prawa dotyczącymi bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
3.3. Oferta powinna zawierać zobowiązanie, że Najemca / Usługodawca będzie wywieszał w stołówce szkolnej oraz dostarczał w formie elektronicznej do Dyrektora Szkoły 7 - dniowy jadłospis wraz z wagowym (gramy/ml) podaniem składników wchodzących w skład posiłku, z kalorycznością i wyszczególnieniem składników odżywczych na najbliższy tydzień, na minimum 3 dni przed rozpoczęciem tego okresu
3.4. Dyrektor szkoły zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Najemcę przepisów dotyczących jakości wykonywanych usług oraz warunków umowy
3.5. Po podpisaniu umowy Najemca / Usługodawca zobowiązany będzie do prowadzenia żywienia na następujących zasadach:
a. gotowanie posiłków w całości w kuchni Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 7 w Krakowie i ich wydawanie /dotyczy najemcy/,
b. przygotowywanie obiadów wyłącznie dla uczniów Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 7 w Krakowie, nauczycieli, pracowników szkoły oraz rodziców lub opiekunów prawnych dzieci; pierwszeństwo w odbieraniu posiłków mają bezwzględnie uczniowie, nauczyciele i pracownicy szkoły /dotyczy najemcy/,
c. przygotowywanie posiłków będzie zgodne z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzane z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności, spełniających obowiązujące normy żywienia dzieci i młodzieży,
d. przechowywania próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej i podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek,
e. regularne i terminowe dokonywanie płatności za czynsz najmu oraz czynsz eksploatacyjny obejmujący media: prąd, woda, CO, gaz, ścieki, wywóz nieczystości oraz nieczystości płynnych,
f. Oferent od dnia obowiązywania umowy pokrywa wszelkie koszty utrzymania kuchni związane z jej funkcjonowaniem (w tym ze sprawnością urządzeń, przeglądami technicznymi, stanem technicznym pomieszczeń, zakupem środków czystości, wywozem odpadów, zużyciem mediów /dotyczy najemcy/,
na terenie stołówki serwowane i / lub sprzedawane będą tylko i wyłącznie środki spożywcze uzgodnione z Dyrektorem szkoły, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154),
h. zagwarantowanie wyżywienia zastępczego dla uczniów, nauczycieli i pracowników szkoły w momencie wystąpienia wszelkiego rodzaju awarii,
i. Oferent zapewni możliwość nabycia tylko zupy bądź tylko drugiego dania z kompotem w cenach przez siebie skalkulowanych wskazanych w pkt. 3.1,
j. zamawianie (miesięczne, tygodniowe, dzienne - elastyczne) i odwoływanie posiłków będzie prowadzone poprzez przeznaczoną do tego celu aplikację dostępną dla rodziców i opiekunów prawnych dzieci, nauczycieli i pracowników Szkoły,
k. płatności będą realizowane online oraz stacjonarnie (blik, karta oraz gotówka),
l. przeprowadzanie przez Oferenta oceny satysfakcji klienta w postaci ankiety realizowanej raz w półroczu, najlepiej w systemie informatycznym, tym samym, który służy do rozliczeń i wyboru posiłków, oraz uwzględnienie zgłaszanych sugestii przedstawicielom Dyrekcji Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 7 w Krakowie, Oferent zobowiązuje się do zapewnienia pomocy w serwowaniu posiłków najmłodszym dzieciom np. przy nalewaniu zupy przy stolikach oraz utrzymywania czystości w strefie jadalni,
n. Oferent wyrazi zgodę na udostępnienie wynajmowanych pomieszczeń Najemcom na kolejny rok szkolny 2025/2026 w celu zapoznania się ze stanem technicznym kuchni, zaplecza oraz stołówki.
4.TERMIN REALIZACJI UMOWY
4.1. Wymagany termin realizacji umowy: 01.09.2024 r. – 30.06.2025 r.
5. WARUNKI WYMAGANE OD OFERENTÓW I DOKUMENTY UWIARYGODNIAJĄCE
5.1. Oferent powinien legitymować się doświadczeniem w świadczeniu usług podobnych do przedmiotu konkursu, tj. prowadzenie stołówki lub przygotowanie i dostawa gorących posiłków.
5.2. Oferent zobowiązany jest dostarczyć, jako załącznik do oferty następujące dokumenty potwierdzające spełnienie w/w warunków:
a) aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej lub aktualny odpis Krajowego Rejestru Sądowego wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert,
b) oświadczenie o niezaleganiu z składkami do ZUS i US,
c) oferowaną wysokość stawki czynszu najmu za powierzchnię kuchni wraz z zapleczem m2,
d) określenie przewidywanego czasu przeprowadzania robót adaptacyjnych, o ile będą konieczne,
e) oświadczenie, że podmiot składający ofertę nie jest w stanie likwidacji lub upadłości,
f) w przypadku najmowania innych lokali od Gminy Miasto Kraków – oświadczenie o adresach najmowanych lokali oraz o braku zaległości w opłatach z tytułu najmu tych lokali,
g) oświadczenie, że Oferent nie figuruje w rejestrze dłużników prowadzonym przez biura informacji gospodarczych, o których mowa w przepisach o udostępnieniu informacji gospodarczych,
h) oświadczenie lub dokumenty potwierdzające prawo do prowadzenia żywienia zbiorowego i usług gastronomicznych,
i) opis doświadczenia zawodowego Oferenta w prowadzeniu żywienia,
przedstawienie przykładowego jadłospisu na całe 14 dni z podaniem składników wagowych (g i/lub ml); jadłospis powinien być zgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154),
k) oświadczenie o akceptacji wzoru umowy,
l) dodatkowe zobowiązania oferenta dotyczące konstruowania menu, np. zapewnienie świeżych owoców trzy razy w tygodniu,
ł) inne dokumenty mające znaczenie podczas oceny oferty, np. referencje,
m) oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych Oferenta w zakresie niezbędnym do przeprowadzenia Konkursu, przy zachowaniu zasady jawności postępowania konkursowego i wyniku Konkursu,
n) wypełniony formularz ofertowy (załącznik nr 1).
6. WYBÓR OFERTY
6.1. Główne kryteria oceny ofert - punktacja: Dyrektor placówki oświatowej podpisze umowę z Oferentem, którego wybiera Komisja konkursowa zgodnie z następującymi kryteriami:
a) doświadczenie w pracy w stołówce lub innym zakładzie żywienia zbiorowego np.: restauracje, bary itp. minimum 2 lata - maksymalna ilość punktów: 5, dodatkowe 3 punkty za doświadczenie w prowadzeniu stołówki szkolnej
b) jakość źródeł zaopatrzenia na podstawie udokumentowanej współpracy z producentami i dostawcami (np. mięso, warzywa, produkty bio) - maksymalna ilość punktów: 3
c) udokumentowana współpraca z dietetykiem oraz deklaracja współpracy przy pracy w przedmiotowej szkole - maksymalna ilość punktów: 5
d) referencje od dyrektorów szkół, w których oferent prowadzi / prowadził stołówkę lub przygotowywał / przygotowuje posiłki - maksymalna ilość punktów: 3
e) wysokość stawki czynszu najmu - maksymalna ilość punktów: 5
f) dodatkowe zobowiązania oferenta dotyczące konstruowania menu wykraczające poza minima określone przepisami - maksymalna ilość punktów: 5
g) możliwość zapewnienia wyboru posiłków (np. wege) przez uczniów spośród wariantów z zachowaniem stałej ceny posiłków, najlepiej poprzez system informatyczny maksymalna ilość - punktów: 5
h) możliwości w zakresie prowadzenia zamówień obiadów oraz rozliczania płatności za obiady przez aplikację, kartę, blik - maksymalna ilość punktów: 5
i) komisja konkursowa zastrzega sobie prawo do przeprowadzenia dodatkowo rozmowy kwalifikacyjnej ze wszystkimi, bądź wybranymi oferentami,
j) w przypadku uzyskania takiej samej ilości punktów przez dwóch lub więcej oferentów, decyzję podejmuje komisja konkursowa w głosowaniu tajnym, po przeprowadzeniu dodatkowych rozmów kwalifikacyjnych z tymi Oferentami.
6.2. Ogłoszenie wyniku postępowania:
a) komunikat o zamknięciu konkursu będzie podany do publicznej wiadomości na stronie BIP ZSO nr 7 w Krakowie
b) W terminie 3 dni roboczych od dnia wywieszenia komunikatu o zamknięciu konkursu uczestnik konkursu może wnieść do Dyrektora placówki oświatowej skargę na czynności związane z przeprowadzeniem konkursu.
c) Oferenta, który został wybrany na najemcę, zawiadamia się w formie elektronicznej na adres mailowy Oferenta wskazany w formularzu ofertowym (załącznik nr 1) w terminie 3 dni od dnia podania do publicznej wiadomości informacji o wyniku konkursu,
d) wybrany oferent w ciągu 3 dni od otrzymania zawiadomienia o wyborze oferty składa promesę podpisania umowy do sekretariatu Szkoły; brak pisemnego zobowiązania skutkuje wyborem kolejnego Oferenta, który otrzymał najwyższą w kolejności liczbę punktów.
7. Załączniki:
1. Formularz oferty
2. Wzór umowy najmu
3. Wzór umowy na usługę przygotowania i dowożenia posiłków
Załącznik nr 1 a
FORMULARZ OFERTOWY
Ja niżej podpisana/y deklaruję chęć przystąpienia do konkursu ofert na:
NAJEM POMIESZCZEŃ KUCHNI I WYPOSAŻENIA ORAZ PROWADZENIE STOŁÓWKI SZKOLNEJ W ZESPOLE SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH NR 7 W KRAKOWIE, ul. Złoty Róg 30, 30-095 Kraków w roku szkolnym 2024/2025
I. Dane Oferenta
1. Nazwa: .............................................................................................................................
2. NIP: .................................................... REGON: ...........................................................
Adres: miejscowość ....................................... kod pocztowy .................................................... ul. ......................................................... województwo ...................................................
tel. ............................................... e-mail: ...............................................
II. Szczegóły wniosku ofertowego: Nawiązując do ogłoszenia o konkursie,
1.oferuję NAJEM POMIESZCZEŃ KUCHNI I WYPOSAŻENIA ORAZ PROWADZENIE STOŁÓWKI SZKOLNEJ W ZESPOLE SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH NR 7 W KRAKOWIE W ROKU SZKOLNYM 2024/2025 2. oferuję ceny /łącznie z podatkiem VAT/ za wykonanie poszczególnych usług:
– cena 1 zestawu obiadowego (zupa+II dania z kompotem) ……………………… zł dla uczniów klas 1-3
– cena zupy…………., cena II dania z kompotem ……………………… zł sprzedawanych oddzielnie dla uczniów klas 1-3
– cena 1 zestawu obiadowego (zupa+II dania z kompotem) ……………………… zł dla uczniów klas 4-6
– cena zupy…………., cena II danie z kompotem ……………………… zł sprzedawanych oddzielnie dla uczniów klas 4-6
– cena 1 zestawu obiadowego (zupa+II danie z kompotem) ……………………… zł dla uczniów klas liceum
– cena zupy…………., cena II dania z kompotem ……………………… zł sprzedawanych oddzielnie dla uczniów klas liceum
– cena 1 zestawu obiadowego (zupa+II danie z kompotem) ……………………… zł dla nauczycieli i pracowników szkoły – cena zupy…………., cena II dania z kompotem ……………………… zł sprzedawanych oddzielnie dla nauczycieli i pracowników szkoły
– proponowana wysokość czynszu najmu za dzierżawę pomieszczeń kuchni i wyposażenia ……………… zł / miesiąc brutto - kwota ta nie obejmuje czynszu eksploatacyjnego tj. opłat za media, które będą rozliczane zgodnie z faktycznym zużyciem 3. informuję, że zapoznałem się z regulaminem konkursu i nie wnoszę zastrzeżeń. Zostałem poinformowany o możliwości dokonania wizji lokalnej oferowanych pomieszczeń.
4. zobowiązuję się w przypadku wygrania konkursu do zawarcia umowy w terminie i miejscu wyznaczonym przez Organizatora.
…………………………………miejscowość, data
………………………………………………podpis
Załącznik nr 1 b
FORMULARZ OFERTOWY
Ja niżej podpisana/y deklaruję chęć przystąpienia do konkursu ofert na:
USŁUGI PRZYGOTOWANIA I DOWOŻENIA POSIŁKÓW DO SZKOŁY W DNI NAUKI SZKOLNEJ W ZESPOLE SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH NR 7 W KRAKOWIE, ul. Złoty Róg 30, 30-095 Kraków w roku szkolnym 2024/2025
I. Dane Oferenta
1. Nazwa: .............................................................................................................................
2. NIP: .................................................... REGON: ...........................................................
Adres: miejscowość ....................................... kod pocztowy .................................................... ul. ......................................................... województwo ...................................................
tel. ............................................... e-mail: ...............................................
II. Szczegóły wniosku ofertowego: Nawiązując do ogłoszenia o konkursie,
1.oferuję USŁUGI PRZYGOTOWANIA I DOWOŻENIA POSIŁKÓW DO SZKOŁY W DNI NAUKI SZKOLNEJ W ZESPOLE SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH NR 7 W KRAKOWIE W ROKU SZKOLNYM 2024/2025 2. oferuję ceny /łącznie z podatkiem VAT/ za wykonanie poszczególnych usług:
– cena 1 zestawu obiadowego (zupa+II dania z kompotem) ……………………… zł dla uczniów klas 1-3
– cena zupy…………., cena II dania z kompotem ……………………… zł sprzedawanych oddzielnie dla uczniów klas 1-3
– cena 1 zestawu obiadowego (zupa+II dania z kompotem) ……………………… zł dla uczniów klas 4-6
– cena zupy…………., cena II danie z kompotem ……………………… zł sprzedawanych oddzielnie dla uczniów klas 4-6
– cena 1 zestawu obiadowego (zupa+II danie z kompotem) ……………………… zł dla uczniów klas liceum
– cena zupy…………., cena II dania z kompotem ……………………… zł sprzedawanych oddzielnie dla uczniów klas liceum
– cena 1 zestawu obiadowego (zupa+II danie z kompotem) ……………………… zł dla nauczycieli i pracowników szkoły – cena zupy…………., cena II dania z kompotem ……………………… zł sprzedawanych oddzielnie dla nauczycieli i pracowników szkoły
3. informuję, że zapoznałem się z regulaminem konkursu i nie wnoszę zastrzeżeń oraz że zostałem poinformowany o możliwości dokonania wizji lokalnej oferowanej stołówki szkolnej.
4. zobowiązuję się w przypadku wygrania konkursu do zawarcia umowy w terminie i miejscu wyznaczonym przez Organizatora.
…………………………………miejscowość, data
………………………………………………podpis