Dokument archiwalny
Rozdział VIII.
Ogólne obowiązki pracodawcy
w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
§ 28
1. Przestrzeganie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy jest obowiązkiem pracodawcy oraz każdego pracownika.
2. Pracodawca ma obowiązek tworzyć bezpieczne i higieniczne warunki pracy.
3. Lekceważenie norm bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przeciwpożarowych stanowi naruszenie obowiązków pracowniczych i może uzasadniać odpowiedzialność porządkową.
§ 29
1. Pracodawca powinien poinformować pracownika o ryzyku zawodowym, jakie wiąże się z pracą na danym stanowisku. Wykaz czynników ryzyka, występujących na poszczególnych stanowiskach pracy, zawiera się w szkolnej instrukcji bezpieczeństwa i higieny pracy.
2. Każdego pracownika przystępującego do pracy obowiązuje:
a) wstępne badanie lekarskie,
b) ogólny i stanowiskowy instruktaż w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.
3. Pracownicy kuchni są obowiązani posiadać dodatkowe badania na nosicielstwo, wymagane w związku z dopuszczeniem do zbiorowego żywienia, potwierdzone wpisem w książeczce badań przez uprawnione organy administracji do spraw sanitarno-epidemiologicznych.
4. Okresowe badania lekarskie oraz instruktaż BHP są ponawiane w terminach, które określają odrębne przepisy.
§ 30
1. Pracownik powinien stosować środki ochrony indywidualnej, środki higieny oraz odzież
i obuwie robocze w sposób zgodny z ich przeznaczeniem.
2. Na stanowiskach związanych ze zbiorowym żywieniem pracownicy mają bezwzględny obowiązek stosowania się do wdrożonych w szkole zasad systemu HACCP.