Program: Program Operacyjny Wiedza, Edukacja, Rozwój, działanie 4.3 Współpraca ponadnarodowa
Wartość projektu: 319 620,06 zł
Wartość dofinansowania: 319 620,06 zł
Okres realizacji: 2016-09-01 do: 2019-02-28
Opis projektu:
Projekt Praktyczna szkoła zawodu był realizowany przez Fundację Rozwoju Kompetencji i Przedsiębiorczości PROAKTYWNI ze szkołami gastronomicznymi i przemysłu spożywczego oraz Altawiana w Walencji Hiszpania.
Celem głównym projektu był transfer od partnera ponadnarodowego, zaadaptowanie i wdrożenie nowych rozwiązań (lista kluczowych kompetencji, model tutoringu, model współpracy z przedsiębiorcami) zwiększających zdolność do zatrudnienia uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie (ZSG) oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie (ZSPS) kształcących się w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych poprzez dostosowanie kształcenia i doskonalenia zawodowego do potrzeb rynku pracy.
Problemami, które chciała rozwiązać Fundacja były: niedostosowanie umiejętności zawodowych uczniów do potrzeb pracodawców oraz niewystarczająca współpraca pomiędzy szkołami kształcącymi w zawodzie kucharz/technik żywienia i usług gastronomicznych a pracodawcami.
Projekt polegał na wypracowaniu i wdrożeniu w polskich szkołach nowych rozwiązań i produktów:
- lista kluczowych kompetencji i wartości,
- model tutoringu,
- model współpracy z pracodawcami,
- plan dostosowania pracowni zajęć praktycznych do potrzeb pracodawców,
- model doskonalenia nauczycieli zawodu do potrzeb rynku pracy.