Finał 7. edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji
W lipcu 2011 r. Urząd Miasta Krakowa, Krakowska Kongregacja Kupiecka i Krakowskie Biuro Festiwalowe zorganizowały, po raz siódmy, Akcję Rekomendacji Krakowskich Restauracji. Celem organizowanego corocznie (od 2005 r.) plebiscytu jest promocja krakowskiej oferty gastronomicznej jako wysokiej jakości produktu turystycznego.
Przez prawie pięć miesięcy (od 1 lipca do połowy listopada) członkowie Kapituły Rekomendującej - wśród nich przedstawiciele środowisk gastronomicznych oraz instytucji związanych z turystyką - oceniali (wg Formularza Oceny) jadłospisy, profesjonalizm obsługi oraz czystość i estetykę zgłoszonych do udziału w Akcji restauracji. Legitymując się stosownym dokumentem, wystawionym przez Wydział Informacji, Turystyki i Promocji Miasta UMK, korzystali z bonów konsumpcyjnych (wystawionych przez daną restaurację) uprawniających do jednorazowego spożycia posiłku i napojów (z wyłączeniem napojów alkoholowych). Kapituła Rekomendacyjna działała na podstawie Zarządzenia nr 1149/2007 Prezydenta Miasta Krakowa z 25 maja 2007 roku (z późn. zm.) oraz Regulaminu Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji.
Wyróżniono 148 lokali, które cechuje wysoka jakość usług (lista laureatów jest dostępna na stronie www.krakow.pl/restauracje). Podczas uroczystej Gali Kulinarnej (16 listopada 2011 r.) uhonorowano je statuetkami z symbolicznym krakowskim obwarzankiem.