10. Festiwal Pierogów (15-19 sierpnia)
W tegorocznej edycji Festiwalu Pierogów, który trwał pięć dni, wzięło udział 14 restauracji. W trakcie trwania Festiwalu producenci najsmaczniejszych wyrobów walczyli o dwie przechodnie nagrody - statuetkę Kazimierza Wielkiego (nagroda publiczności) dla wybranej restauracji oraz statuetkę św. Jacka z Pierogami (nagroda jury) za najlepsze pierogi.
Pierwsza statuetka jako wyróżnienie publiczności trafiła do „Królestwa Pierożka”, natomiast laureatem statuetki św. Jacka z Pierogami była restauracja „Magillo”, która otrzymała nagrodę za pierogi z czekoladą i truskawkami pn. „Wspomnienie lata". W tegorocznym programie Festiwalu znalazły się także liczne koncerty i imprezy towarzyszące m. in.: konkurs „Cudowna moc bukietów”, akcja krwiodawstwa zorganizowana przez Fundację „Kibicujemy życiu" oraz warsztaty kulinarne dla dzieci zorganizowane przez Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Organizator: Referat Wydawnictw i Realizacji Przedsięwzięć Promocyjnych.
Współorganizator: Krakowska Kongregacja Kupiecka, Instytut Dziedzictwa, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.