Festiwal Pierogów (8-11 sierpnia)
W tegorocznej edycji Festiwalu Pierogów, który trwał cztery dni, wzięło udział 14 restauracji. Zgodnie z tradycją producenci najsmaczniejszych wyrobów również w tym roku walczyli o dwie przechodnie (otrzymywane na rok) nagrody - statuetkę Kazimierza Wielkiego (nagroda publiczności) dla wybranej restauracji oraz statuetkę św. Jacka z Pierogami (nagroda jury) za najlepsze pierogi.
Pierwsza statuetka jako wyróżnienie publiczności trafiła do restauracji „Polskie smaki”, serwującej pierogi „Świętego Marcina” nadziewane gęsiną i miętą , natomiast laureatem statuetki św. Jacka z Pierogami został sklep mięsno - wędliniarski „Pigi”, który otrzymał nagrodę za tradycyjne w smaku pierogi z serem i poziomkami. Na amatorów pierogów w trakcie tegorocznego festiwalu czekały również inne atrakcje. W programie tego kulinarnego święta nie zabrakło licznych koncertów i imprez towarzyszących. W ramach imprezy odbyły się m. in.: warsztaty kreatywne z cyklu „Odkrywanie dziecięcych talentów”, organizowane przez Fundację Czas Dzieci oraz promocja projektu „Mecenas Dziecięcych Talentów”.
Organizator: Wydział Informacji, Turystyki i Promocji Miasta.
Współorganizator: Krakowska Kongregacja Kupiecka, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy
i Cukierników.